Jos van der Kooy

Jos van der Kooy

Rotterdam NL, Grote of Sint Laurenskerk

Concerten
Datum: 7 maart 2020 13:00

ORGELPROM ZATERDAG 7 MAART 2020 – 13.00 TOT 16.00 UUR

Rotterdam Orgelstad (ROS): de koepelstichting over 20 concertlocaties

Zaterdag 7 maart zijn alle orgelliefhebbers weer welkom op de jaarlijkse Orgelpromenade in de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam. Tien organisten verzorgen gezamenlijk een gevarieerd Promenadeconcert op de verschillende orgels die de Laurenskerk rijk is. De Promenade krijgt ook een letterlijke betekenis, want de afgelopen maanden zijn de orgels op de Rotterdamse concertlocaties professioneel gefotografeerd en het resultaat daarvan wordt op levensgrote banners tentoongesteld.

Het programma van het Promenadeconcert, dat om 14.00 uur begint, wordt geopend door Wouter Blacquière (Paradijskerk) en Wouter van der Wilt (Hoflaankerk). Zij spelen op twee orgels een speciaal door Wouter van der Wilt hiervoor gecomponeerde Intrada. Martien de Vos (Open Hofkerk Pendrecht) laat barok horen op het transeptorgel en Geert Bierling (De Doelen en Burgerzaal Stadhuis) speelt koraalvoorspelen uit zijn Schnitger Orgelboeken voor. Francesca Ajossa (masterstudent Codarts) werkt samen met danser Alessia Crema op muziek van Messiaen, en Iddo van der Giessen (Goede Herderkerk) speelt samen met trombonist Joram van Ketel.

Een onbetwist hoogtepunt van het Promenadeconcert wordt het improvisatieduel tussen Hayo Boerema (Laurenskerk) en Jos van der Kooy (Arminiuskerk). Ook Geerten Liefting (bekend gezicht in het Rotterdamse) improviseert, maar dan ter begeleiding van een stomme film. In het kader van de Brexit én het Vierne-jaar sluit Matthijs Breukhoven (Oude Kerk Charlois) het concert af met Carillon de Westminster.

De presentatie van de middag is in handen van Sander Zwiep, bekend als presentator van NPO Radio 4 en groot orgelliefhebber. In de pauze van het Promenadeconcert zijn de concertplannen, cd’s en nieuwe fotobanners van de Rotterdamse locaties te bekijken.

 

Ik zie u graag bij één van mijn concerten

    

Copyright © Jos van der Kooy | Teksten: Maria de Voogd | Fotografie & Design: Keurweb.nl

Deutsche Uebersetzung: Kirstin Gramlich | English translation: Dr. Gijsbert Siertsema | Traduction française: Drs. Mirjam Kooiman