Biografie

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) is actief op allerlei gebieden in het muziekleven: hij is stadsorganist, concertorganist, koordirigent en docent. Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij zich ingezet voor hedendaagse muziek. Hij geldt als een propagandist voor de orgelkunst; hij weet zijn instrument onder de aandacht te brengen in media, op concertpodia in binnen- en buitenland, maar ook door middel van orgelexcursies voor kinderen of volwassenen.

Orgels

Jos van der Kooy is de vaste bespeler van:

Repertoire

Van der Kooy geeft talrijke orgelconcerten in binnen- en buitenland.
Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Daarnaast heeft hij menig premiere gespeeld van hedendaagse Nederlandse muziek, onder andere van Daan Manneke, Piet Kee, Hans Kox en Wim de Ruiter.

Docent

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan:

Daarnaast geeft hij masterclasses en privélessen.

Cantor

Jos van der Kooy is dirigent van de Cappella Westerkerk te Amsterdam. Gemotiveerde amateurzangers kunnen hier onder zijn leiding zingen en actief deelnemen aan een professionele manier van musiceren.

Prijzen en onderscheidingen:

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 2011
  • Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek
  • Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981
  • Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981
  • Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978
  • Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977