Biografie

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) is actief op allerlei gebieden in het muziekleven: hij is stadsorganist, concertorganist, koordirigent en docent. Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij zich ingezet voor hedendaagse muziek. Hij geldt als een propagandist voor de orgelkunst; hij weet zijn instrument onder de aandacht te brengen in media, op concertpodia in binnen- en buitenland, maar ook door middel van orgelexcursies voor kinderen of volwassenen.

Orgels

Jos van der Kooy is de vaste bespeler van:

Repertoire

Van der Kooy geeft talrijke orgelconcerten in binnen- en buitenland.
Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Daarnaast heeft hij menig premiere gespeeld van hedendaagse Nederlandse muziek, onder andere van Daan Manneke, Piet Kee, Hans Kox en Wim de Ruiter.

Docent

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan:

Daarnaast geeft hij masterclasses en privélessen.

Cantor

Jos van der Kooy is dirigent van de Cappella Westerkerk te Amsterdam. Gemotiveerde amateurzangers kunnen hier onder zijn leiding zingen en actief deelnemen aan een professionele manier van musiceren.

Prijzen en onderscheidingen:

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 2011
  • Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek
  • Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981
  • Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981
  • Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978
  • Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977
×
Plannen voor de komende jaren

De laatste weken blijkt dat er onduidelijkheid is over de voortzetting van mijn activiteiten. Ik ga daarmee door. De enige structurele verandering zit in mijn functie als stadsorganist van de Gemeente Haarlem. Ik blijf daar spelen, als freelancer, met een geringer aantal concerten. In mijn functie van stadsorganist word ik na mijn pensionering in oktober 2017 niet opgevolgd. Voor alle duidelijkheid zet ik mijn plannen op een rij. Ik realiseer me ten volle dat een blijvende goede gezondheid een geschenk is. Een Soli Deo Gloria is in dit verband op zijn plaats!
 

* In Haarlem blijf ik concerteren in de Bavo en de Philharmonie, mijn aandeel wordt kleiner dan voorheen. Daardoor ontstaat meer ruimte voor optredens door gastorganisten. De komende jaren zal er telkens een andere artist in residence een drietal concerten verzorgen. Met Liesbeth den Boer en Anton Pauw blijf ik betrokken bij de organisatie van de stadsorgelconcerten.
 

* Als cantor en organist blijf ik verbonden aan de Westerkerk in Amsterdam.
 

* Als docent hoofdvak orgel blijf ik verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in ’s-Gravenhage en de Universiteit Leiden. Nieuwe studenten blijven van harte welkom!
 

* Als organist blijf ik verbonden aan de Raad van State te ’s-Gravenhage.
 

* U kunt mij blijven uitnodigen voor concerten.
 

* Voor masterclasses en privélessen blijf ik beschikbaar.
 

JvdK, 11 juli 2017